Traženi pojam:

proces.info

BiH

Tajna čaja od kamilice: Poboljšava san i ublažava osjećaj tjeskobe

Navečer kada nakon večere popijete šolju čaja od kamilice, možda ćete se osjećati opuštenije i spremnije za spavanje onda kada to ne učinite. Ali nije samo toplina tečnosti ono što umiruje. Kamilica ima svojstva koja zapravo pomažu poboljšati kvalitetu sna i raspoloženja, podržava zdravlje kostiju i ublažava bol.

Čaj od kamilice može poboljšati kvalitet sna

Čaj od kamilice dugo se koristi u liječenju nesanice. To je zato što kamilica sadrži apigenin, koji je flavonoid. Flavonoidi su hemijski spojevi koji biljkama daju boju i obiluju antioksidantima, pomažući vašem tijelu u borbi protiv toksina.

Dakle, kao i kod lijekova protiv anksioznosti, čaj od kamilice djeluje tako da se osjećate mirno i smireno.

Mala studija iz 2015. godine koja je ispitivala žene nakon poroda s lošim navikama spavanja tvrdi da čaj od kamilice djeluje kao pomoć u spavanju. U poređenju s kontrolnom, oni u eksperimentalnoj grupi koji su pili čaj postigli su bolje rezultate nakon dvije sedmice i nakon mjerenja fizičkih simptoma povezanih s gubitkom sna.

Međutim, nakon četiri sedmice, obje grupe su postigle približno iste rezultate. To je navelo istraživače da zaključe da bi se čaj od kamilice mogao koristiti kao pomoć ili dodatak spavanju, ali ne i kao zamjena ako je potreban ozbiljniji tretman.

Kamilica je efikasna i pomaže zdravlju kostiju

Postoje dokazi da je čaj od kamilice dobar za zdravlje kostiju. Lisa Richards, certificirana savjetnica za ishranu, istakla je da flavonoidi u kamilici pomažu kostima da se poprave i rastu. Također, kamilica može pomoći i u regulisanju aktivnosti zdrave izgradnje kostiju.

Ovo otkriće može biti posebno značajno za žene koje su sklone osteoporozi u menopauzi, smanjenju estrogena i gubitku koštane mase. Istraživanje hrane iz 2004. nalaže da tijelo prepoznaje kamilicu gotovo kao da prepoznaje estrogen i da kamilica može imati sposobnost stimulisanja ćelija za izgradnju kostiju. Međutim, potrebno je obaviti više istraživanja.

Kamilica može pomoći kod menstrualnih bolova

Dismenoreju ili menstrualnu bol može tokom života iskusiti i do 93 posto žena, a čaj od kamilice može biti jedan od rješenja za taj problem.

Monica Auslander Moreno, nutricionistkinja iz Essence Nutritiona u Miamiju kaže da topli, umirujući napici mogu ukloniti bol. Ipak, kamilica je bolja jer poput mente i druge biljke ima djelovanja koja ublažavaju nehotične grčeve mišića.

Richards se slaže da ona može smanjiti grčeve, te također napominje da hemijska struktura kamilice sadrži aminokiseline koje olakšavaju opuštanje materice.

Mala studija iz 2010. godine pokazala je da se čaj od kamilice može preventivno koristiti za liječenje dismenoreje. Zaključeno je da su oni koji su pili čaj dva puta dnevno sedmicu prije početka menstruacije iskusili blažu bol i manju tjeskobu. Ipak, potrebno je provesti više studija ove prirode.

Kamilica može pomoći kod anksioznosti

“Kamilica je dobra za anksioznost prvenstveno zbog svojih efekata na simptome tog stanja. Poboljšavanjem sna, opuštanjem mišića, smanjenjem krvnog pritiska i omogućavanjem stanja opuštenosti možete smanjiti simptome tjeskobe poput nesanice i razdražljivosti”, tvrdi Richards.

Studija iz 2016. godine potvrđuje neka od ovih otkrića. Učesnici s generaliziranim osjećajem anksioznosti uzimali su 500 mg doze kamilice farmaceutskog razreda tri puta dnevno u randomiziranom kontrolnom ispitivanju.

Istraživači su otkrili da kamilica značajno smanjuje simptome anksioznosti, uključujući nervozu, depresiju, povećani broj otkucaja srca, gastrointestinalne probleme i nesanicu.

Moreno je, s druge strane, naglasila da je liječenje tog poremećaja čajem od kamilice strategija niskog rizika i velike koristi, piše Insider.

Advertisement

Čitaj još...

BiH

Nakon što je Anel Kljako izbačen iz SBB-a na našu adresu dolaze razni dokazi i izjave svjedoka o Kljakinim malverzacijama i kriminalnim radnjama koje...

BiH

Smrt mlade Konjičanke Emine Ćatić grad Konjic je zavilo u tugu. Brojni Konjičani su jutros ostali šokirani informacijom o Emininoj smrti, a jedno otvoreno...

Jet set

Sve su jače glasine da između Marije Šerifović i Džejle Ramović postoji tajna veza, koju njih dvije čuvaju daleko od očiju javnosti. Pobjednica “Zvezda...

BiH

Danas je preminula ugledna konjička novinarka Vesna Begtašević. Vesna je bila Konjičanka, kao novinarka lokalnog Radija i TV, te lokalnog lista “3.mart”, 40 godina...

BiH

Nakon pisanja Procesa o nezakonitim radnjama u Centru pošta Mostar smijenjen je direktor ove ustanove Senid Balić. Ova informacija za  Proces potvrđena je u generalnoj direkciji....

BiH

Poznati mešetar i odbačeni funkcioner SBB-a Anel Kljako je danas za svoje prijatelje organizovao pravi korona dernek. Sudeći po snimcima i i fotografijama, Kljako...

BiH

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na bolničkom liječenju trenutno je 21 bolesnik, od kojih je 3 na invazivnoj i 1...

BiH

Jutros je u 41. godini od posljedica koronavirusa preminula mlada majka iz Konjica Emina Ćatić. Iza nje je ostao suprug Osman i njhova dva...

Copyright © 2020 Proces.info | Sva prava pridržana